Kawa zielona, mimo że przez duże grono osób uznawana za dziwne odstępstwo od normy, to jest ona wyjątkowym produktem, którego każdy z nas powinien choć raz spróbować. Może nam się oczywiście wydawać, iż jest to kolejny sztuczny produkt, który ma jedynie udawać zdrową żywność. Jednak nic bardziej mylnego. Choć zielona kawa znana jest już od stuleci, to dopiero teraz zaczynamy doceniać jej zalety i ogromny wpływ na zdrowie. Co warto o niej wiedzieć?

Kawa zielona – jakie są jej właściwości?

Niewiele osób wie, iż kawa zielona stanowi naturalną ochronę organizmu nie tylko przed powszechnymi chorobami, ale również przed procesami starzenia. Jej systematyczne picie może wesprzeć organizm w ochronie przed nowotworami oraz zapewnić świetne samopoczucie. Tajemnica tkwi oczywiście w bogatym składzie zielonej kawy, który cechuje się między innymi dużą zawartością kwasu kawowego odznaczającego się właściwościami przeciwzapalnymi oraz kwasu chorogenowego, a więc naturalnego polifenonu. Co więcej, w tej niepalonej kawie można również znaleźć inne kwasy organiczne, sole mineralne, pektyny i witaminę PP. Wszystkie jej składniki tworzą razem mieszankę, która może bardzo korzystnie wpłynąć na cały organizm.

Kawa zielona wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Jest ona naturalnym antyoksydantem, który działa żółciopędnie, opóźnia procesy starzenia się oraz działa przeciwmiażdżycowo. Według badań kawa zielona jest antyoksydantem, który działa trzykrotnie silniej niż zielona herbata. Dzięki temu oddziałuje ona na dobre samopoczucie, poprawia pamięć i koncentrację, jak i przeciwdziała cukrzycy. Potwierdzono również, iż stosowanie zielonej kawy redukuje stopień przyswajania glukozy z pokarmu, a tym samym sprawia, że w organizmie kumuluje się mniej tkanki tłuszczowej.

Zapewne wiele osób stwierdzi, iż nie da się zastąpić zieloną kawą jej czarnego odpowiednika – przede wszystkim ze względu na jej zupełnie odmienny smak. Jednak chwilę się zastanawiając, można dojść do wniosku, że do smaku można się przyzwyczaić, a korzyści picia zielonej kawy są ogromne. Przede wszystkim może ona pomóc zadbać o zdrową sylwetkę, poprzez przyspieszenie metabolizmu, redukcję ilości tłuszczu w organizmie, jak i niwelowanie cellulitu. Co więcej, jej stosowanie zapewnia prawidłową pracę nerek oraz chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych u mężczyzn, a nawet może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, czy też chronić przed nowotworami.

Jak przygotować zieloną kawę?

W celu przygotowania kawy zielonej nie jest potrzebne poznawanie skomplikowanych procedur parzenia lub poświęcenie mnóstwa czasu. Można przygotować ją dokładnie tak samo, jak popularną czarną kawę – wystarczy tylko wsypać do filiżanki mniej więcej 1-2 łyżeczki zmielonej zielonej kawy zalać gorącą wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza, a kolejno odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy, a fusy powędrują na dno.