Awokado jest zdrowe, gdyż posiada całkiem sporo właściwości leczniczych oraz odżywczych. Właśnie dlatego powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas. Przekonaj się, kiedy należy po niego sięgać oraz czy są jakieś przeciwwskazania do jego spożywania.

Jakie właściwości posiada awokado?

Awokado zawiera niewiele cukru, jednakże jest źródłem cennego tłuszczu, dzięki czemu plasuje się jako jeden z najbardziej kalorycznych owoców na świecie. Przyjmuje się, że w średniej wielkości owocu jest ponad 400 kalorii, czyli bardzo dużo. Taka kaloryczność pokazuje, że nie powinny sięgać po niego osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, jednakże nie jest to wcale tak pewne. Naukowcy dowiedli, że awokado ma możliwość kontrolowania apetytu. Kiedy na lunch spożyje się połówkę owocu uczucie sytości pozostaje na jeszcze dłużej, a szansa na sięgniecie po coś słodkiego między głównymi posiłkami zdecydowanie spada. Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Przy ich pomocy organizm jest w stanie funkcjonować we właściwy sposób.

Owoc ten znany jest pod nazwą „masła bogów”, co jest ściśle związane z jego konsystencją. Warto zdawać sobie sprawę, że kiedy spożywa się sałatkę bądź jakiekolwiek inne danie z awokado, organizm przyswaja 4 razy więcej antynowotworowego likopenu z pomidorów.

W awokado występują spore ilości potasu, który wpływa na ciśnienie krwi, wspiera serce oraz doskonale radzi sobie z problemami dotyczącymi układu nerwowego.

Należy też wspomnieć o witaminie C, E oraz A, które znane są jako silne przeciwutleniacze wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Można korzystać też z dobroci, którą oferuje witamina B i kwas foliowy, który sprawdzi się przede wszystkim u kobiet oczekujących na przyjście dziecka na świat. Spożywanie awokado sprawia, że istnieje zdecydowanie mniejsza szansa na zmaganie się z problemami z oczami, a to ze względu na obecność luteiny oraz zeaksantyny.

Mimo, iż omawiany owoc jest kaloryczny oraz zawiera duże ilości tłuszczu są to dobre tłuszcze, które pozytywnie wpłyną na ogólną kondycję organizmu. Niewątpliwa zaleta związana z występującym w awokado tłuszczu to obniżanie złego cholesterolu, w związku z tym powinny sięgać po niego osoby zmagające się z miażdżycą. Jako, że awokado nie zawiera dużej ilości cukru jest jak najbardziej dozwolone dla wszystkich osób, które żyją z cukrzycą.

Choroba, która spędza sen z powiek wielu osobom także może zostać opóźniona przy pomocy awokado, chodzi oczywiście o nowotwory. Jest to związane chociażby z występowaniem w nim lipidu. Owoc ma możliwość zwalczania nowotworowych komórek macierzystych, a w tym samym czasie komórki zdrowe pozostawiane są w spokoju.

Dlatego awokado mimo iż kaloryczne jest bardzo zdrowe i powinno gościć na twoim talerzu regularnie.