W sklepach można znaleźć wiele produktów oznaczonych słowem „light”. Nie trzeba płynnie władać językiem angielskim, aby skojarzyć tego typu produkty z odchudzaniem się, mniejszą kalorycznością oraz mniejszą zawartością tłuszczy u cukrów. Czy są one zdrowe i czy faktycznie ich spożywanie jest w stanie zapewnić wymarzoną figurę?

Co kryje się pod nazwą light?

Określenie light oznacza wszystkie produkty, których wartość energetyczna została obniżona, dlatego sięga się po nie przede wszystkim w trakcie redukcji wagi. Nie warto jednak spożywać zbyt wiele produktów tego typu, gdyż odchudzanie ma na celu wprowadzenie stałych zmian w odżywianiu, zmian na lepsze. Zamiast produktów light warto zmniejszyć porcje, sięgać po właściwą żywność, czyli przede wszystkim owoce, warzywa oraz inne składniki spożywcze, a także ćwiczyć.

Produkty spożywcze oznaczone określeniem light nie są odżywcze, gdyż konieczność zmniejszenia kaloryczności przełożyła się na pozbycie się z nich konkretnych składników. Kiedy wziąć pod uwagę nabiał, kalorie zostają zredukowane dzięki pozbyciu się części tłuszczu. Gdy jednak pozbywamy się tłuszczu, organizm nie otrzymuje witaminy A oraz D, które odgrywają bardzo ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu organizmu, przede wszystkim wzroku, skóry oraz kości. Wraz z kalorycznością znacznie spada wartość odżywcza produktu. Skoro z nabiału zabieramy tłuszcze należy wprowadzić na ich miejsce coś innego. Używa się więc wodę, albo substancje zagęszczające, dzięki czemu produkt tego typu nie różni się wyglądem oraz konsystencją od „normalnej” żywności. Wraz ze zwiększeniem zawartości wody pomniejsza się trwałość żywności, co przekłada się na wprowadzenie niezdrowych konserwantów. W innych przypadkach zamiast tłuszczu korzysta się z cukru, co także nie prowadzi do niczego dobrego.

Kiedy wziąć pod uwagę aspekt psychologiczny powinniśmy obawiać się produktów light. Jest to związane z tym, że na skutek mniejszej kaloryczności nie skupiamy się tak bardzo na ilości spożywanej żywności. Skutkiem tego zamiast pożądanej redukcji wagi mamy jej przyrost, albo brak efektów odchudzania.

Czy produkty light powodują spadek wagi?

Nie w każdym przypadku produkt określony mianem fit albo light jest zdrowy oraz małokaloryczny. Można winić za to nieuczciwych producentów, jednakże pozostają oni bezkarni. Przed nabyciem tego typu produktów konieczne jest skontrolowanie ich składu, gdyż bardzo wiele z nich zamiast cukru zawiera tłuszcz. W tym przypadku jest to żywność skierowana dla osób, które zmagają się z cukrzycą, a nie takich, którym zależy na redukcji wagi. Jak więc widać, produkty light nie zawsze mają takie działanie jak może nam się wydawać na pierwszy rzut oka, a do tego kosztują znacznie więcej niż tradycyjna żywność. Kiedy więc pragnienie uzyskania ładnych kształtów oraz redukcja wagi stanowi podstawę naszych działań należy ograniczyć niezdrowe produkty, słodycze i gazowane napoje, a efekty pojawią się prędzej niż możemy się tego spodziewać.

Produkty light nie powinny na stałe zagościć w naszej diecie również ze względu na stosowane sztuczne substancje słodzące, które zastępują klasyczny cukier. Korzysta się z sacharyny, aspartamu i innych substancji, które są zdecydowanie słodsze w porównaniu do cukru, co sprawia, że do posłodzenia produktu potrzeba tylko niewielkiej ilości. Dzięki takiemu zabiegowi żywność jest słodka, a kaloryczność pozostaje na niskim poziomie. Niewielkie ilości słodzików są w porządku, jednakże nie należy przesadzać z ich ilością, gdyż mogą powodować szereg negatywnych zjawisk, na przykład biegunki.