Czy wyobrażamy sobie życie bez witamin? My, pewnie tak, ale nasz organizm zdecydowanie nie! Witaminy to związki organiczne dostarczane w malych ale wystarczających ilościach wraz ze spożywanym pokarmem. Niestety nasz organizm nie jest przystosowany do ich wytwarzania.
By utrzymać zdrowie powinniśmy urozmaicać naszą dietę, by organizm zaopatrzony był we wszystkie witaminy potrzebne mu do prawidłowego funkcjonowania. Od dziecka uczymy się o tych związkach chemicznych w przedszkolu i szkole. Zadając pytanie dziecku: Gdzie znajdziemy witaminy, napewno uzyskamy odpowiedź: W owocach i warzywach! I będzie to prawidłowe stwierdzenie, jednak, jak wiemy, każdy produkt zawiera inne składniki odżywcze; i tak np. owoce cytrusowe są źródłem witaminy C czyli tzw. kwasu askrobiowego, natomiast produkty mleczne zawierają wiele witaminy A.
Z puntku widzenia chemika, możemy podzielić witaminy na rozpuszczalne w tluszczach oraz takie, które rozpuszczają się w wodzie. Natomiast biolog czy lekarz zwraca większą uwagę na dobroczynnie działanie witamin w organizmie.
Źródłem cennej witaminy A są: wątroba, produkty mleczne, szpinak, borówki, sałata czy tran. Odpowiada ona za prawidłowe widzenie o zmroku, poprawia koloryt skóry I dobryczynnie działa na naskórek, chroni skórę przed promieniami UV. U dzieci niedobór witaminy objawia się nieprawidłowym wzrostem.
Witamina D zawarta jest w tranie, wątrobie, maśle, jajkach, mleku czy mięsie. Jest to specyficzna witamina, ponieważ przyswajana jest przez ogranizm również dzięki promieniom słonecznym. Dlatego zaleca się spacerować z małymi dziećmi po świeżym powietrzu by słońce operowało na ich skórze. Jest to ważny element gdyż niedobór tej witaminy u dzieci może powodować krzywicę kości.
Kolejną ważną witaminą jest witamina E, ktora chroni erytrocyty przed rozpadem,wspomaga leczenie męskiej bezpłodności, nieprawidłowej pracy mięśni, miażdżycy oraz wielorakich chorób serca. Bierze także udział w przemianie materii.Jej źródłem są orzechy, migdały, oleje różnego rodzaju oraz oliwa czy kiełki pszenne.
Witamina K, nie jest bardzo popularna lecz bardzo pomocna! Udział bierze w procesie krzepnięcia krwi. Niweluje krwawienia oraz krwotoki, zmniejsza obfite krwawienia miesiączkowe u kobiet; posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, posiada również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jej źródłem są warzywa takie jak szpinak, brukselka, brokuły, kalafior czy rzeżucha.
Wymienione powyżej witaminy należą do grupy rozpuszczlanych w tłuszczach. Pozostałe witaminy są rozpuszczalne w wodzie. Większą ich część zajmują witaminy z grupy B oraz witamina C i H.
Witamina C – jej źródłami są cytrusy, porzeczki, dzika róża, truskawki, oraz warzywa, m.in pietruszka, chrzan czy papryka. Zapotrzebowanie organizmu na te witaminę jest duże a wzrasta w czasie osłabionej odporności, w czasie długotrwałego przyjmowania leków, oraz w czasie stresu i palenia papierosów.
Witaminy grupy B: najbardziej znaną witaminą z tej grupy jest witamina B11 i B 9 znane jako kwas foliowy. Podawany jest szczególnie w czasie ciązy gdyż wplywa na odpowiedni rozwój płodu. Jego źródłem są głownie zielone, liściaste warzywa. B3 znana jako witamina PP uczestniczy w procesie tworzenia erytrocytów, zmniejsza niekorzystne działanie związków chemicznych, korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz nerwowy i na stan psychiczny, poprawia również wygląd skóry i kondycję włosów. Waznym źródłem tych witamin jest wątroba. Dzieje się tak dlatego, że wątroba magazynuje niektóre witaminy; warto więc zasmakować wątróbek gdyż są bardzo pożyteczne w doborze witamin. B2 jest ważna dla utrzymania zdrowia oczu, jej źdródło to głównie jajka, ryby i orzechy włoskie. Witamina B12 uczestniczy w precesie krwiotwórczym, B7 wspomaga funkcje tarczycy; natomiast B1 odpowiada za prawidłowy stan układu nerwego. Nie sposób tu wymienić wszystkie funkcje witamin.
Warto jednak przypomnieć że aby cieszyć się zdrowiem należy pamiętać o witaminach, których niedobór mozna w łatwy sposób wyeliminować zażywając odpowiednie lekarstwa bogate w te składniki. Jednak zdrowszym sposobem jest prawidłowa i urozmaicona dieta.