Wśród wielu niezdrowych produktów oraz składników, które są spożywane przez dzisiejszego człowieka w czołówce uplasowały się tłuszcze trans. Wśród negatywnych skutków związanych z ich dostarczaniem do organizmu wymienia się pojawienie się cukrzycy i chorób związanych z sercem. Gdzie się czają tłuszcze trans?

Tłuszcze trans – co to takiego?

Przez określenie tłuszcze trans rozumie się nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, które zostają wytworzone w momencie uwodornienia olejów roślinnych. Nie można tego błędnie zrozumieć, gdyż oleje roślinne są zdrowe, ale poddawanie ich utwardzaniu sprawia, że nie można już dłużej wskazać ani jednej pozytywnej cechy z nimi związanej. Tłuszcze trans można znaleźć w mleku oraz jego przetworach, a także mięsie (przede wszystkim w wołowinie oraz baraninie), mowa jednak o ich naturalnej postaci, która nie wiąże się z żadnymi negatywnymi objawami dla człowieka. Ich niezdrowa forma zostaje wytworzona w trakcie przemysłowego uwodornienia. W związku z tym można je znaleźć przede wszystkim w produktach posiadających długą datę ważności. Mówiąc ogólnie, tłuszcze trans występują przede wszystkim w daniach typu fast food, środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia, wyrobach cukierniczych, ciastkach i innych słodkich przekąskach. Zostają one dodawane do słonych przekąsek i innych kalorycznych produktów, których data ważności wybiera kilka lat do przodu.

Jakie szkody mogą wyrządzić?

Dostarczanie do organizmu tłuszczy trans sprawia, że człowiek ma większą szansę na zmaganie się z niepłodnością, chorobami serca, depresją oraz nowotworami. Przemysłowe tłuszcze trans zwiększają szansę wystąpienia schorzeń oraz dolegliwości układu sercowo-naczyniowym. Jest to związane również z podwyższaniem poziomu „złego” cholesterolu w organizmie. Tłuszcz odkłada się w ścianach tętnic, co przekłada się na wystąpienie miażdżycy, która jest z kolei w stanie wywołać zawał serca oraz udar mózgu. Wpływają one także na poziom dobrego cholesterolu w organizmie, co sprawia, że należy robić wszystko, aby unikać produktów, które je zawierają. Depresja, stany lękowe oraz obniżenie nastroju to jeszcze więcej efektów spożywania dużych ilości tłuszczy trans.