Wiele produktów żywnościowych, które spożywamy może zawierać chorobotwórcze bakterie. Zazwyczaj nie są one groźne, ponieważ nasz organizm sam potrafi sobie z nimi radzić. Zawarty w naszym żołądku kwas solny niszczy bakterie. Ich rozwój jest także powstrzymywany przez pałeczki kwasu mlekowego, który zasiedla nasze jelita. Niestety nie zawsze nasza naturalna bariera jest wystarczająca i wtedy dochodzi do nieprzyjemnych dolegliwości i złego samopoczucia. Szczególnie na zatrucia pokarmowe jesteśmy narażeni latem, kiedy upały sprzyjają namnażaniu się chorobotwórczych bakterii. W konsekwencji zjedzenia niewłaściwie przechowywanego w upalne dni pożywienia, mogą dopaść nas sensacje żołądkowe, dlatego warto wiedzieć jak sobie z nimi radzić.

Lekkie zatrucie, niestrawność

Zazwyczaj niestrawność pojawia się po obfitym, tłustym posiłku, popitym zimnym napojem. a pierwsze objawy występują już po ok. 2 godzinach. Towarzyszy nam wtedy ból brzucha, który może promieniować do pleców lub mostka, a także zgaga, odbijanie, wzdęcia a nawet wymioty, świadczące o tym, że nasz przewód pokarmowy nie radzi sobie ze zjedzonym posiłkiem. Chociaż bardzo nie przyjemna niestrawność nie jest niebezpieczna. Bóle żołądka pomogą zlikwidować krople miętowe, a także napary ziołowe do kupienia w aptece bez recepty. Dobrze jest też zaopatrzyć się w lek, który wspomoże wątrobę, a także coś na złagodzenie zgagi. Wizyta u lekarza będzie konieczna, kiedy niestrawności towarzyszy biegunka, obfite wymioty czy wysoka temperatura co może świadczyć iż w naszym organizmie dzieje się coś poważniejszego.

Biegunka podróżnych

Wodniste stolce, które pojawiają się nawet do kilkunastu razy dziennie, ból brzucha, nudności, zawroty głowy, wymioty-to najczęstsze objawy biegunki podróżnych. Jak sama nazwa wskazuje występuje ona u osób podróżujących-najczęściej do innych krajów, gdzie flora bakteryjna jest zupełnie inna niż ta w Polsce. Kiedy już dopadnie nas nieprzyjemny problem, musimy zażyć lek przeciw biegunce. W aptekach jest mnóstwo takich leków, sprzedawanych bez recepty dlatego, zawsze warto taki mieć w podróżnej apteczce. Musimy także pić dużo wody. Skuteczna też jest odgazowana cola, która zwiera dużą ilość przyswajalnej glukozy. Do miejscowego lekarza musimy zgłosić się kiedy stolce zawierają krew lub śluz i towarzyszy nam wysoka temperatura, ponieważ mogą być to już objawy znacznie poważniejszego zatrucia.

Grypa żołądkowa

Bóle stawów, gorączka, złe samopoczucie, silny ból brzucha, biegunka, wymioty-to typowe objawy grypy żołądkowej. Dolegliwości zwykle utrzymują się 2-4 dni. Ponieważ grypa żołądkowa jest zaraźliwa, infekcję koniecznie musimy przeczekać w łóżku. Nie są zalecane tutaj leki przeciwbiegunkowe, ani żadne antybiotyki. Jak w przypadku każdego zatrucia pokarmowego, konieczne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Na początku powinniśmy pozwolić odpocząć naszemu organizmowi, a kiedy objawy zaczną ustępować możemy wprowadzić dietę lekkostrawną, która nie obciąży naszego układu pokarmowego. Idealnie sprawdzają się tutaj kleiki na wodzie. Stopniowo możemy wprowadzać sucharki, a także gotowane jabłko oraz marchew.

Salmonella

Objawy zatrucia pałeczkami Salmonelli mogę być łagodne i objawiać się tylko bólem brzuch lub krótkotrwałą biegunką. Pojawiają się zwykle do 72 godzin od momentu zakażenia. Początkowo mogą przypominać infekcję grypową: towarzyszy im wysoka gorączka, złe samopoczucie, biegunkę poprzedzają bóle stawów, ból brzucha, wymioty i nudności.
W przypadku takiego zatrucia nie można dopuścić do odwodnienia i należy bardzo dużo pić. Powinniśmy też uzupełnić poziom elektrolitów. Jeśli objawy nie słabną po upływie 12 godzin a biegunka nadal się utrzymuje, wymioty nie słabną i utrzymuje się gorączka konieczna jest interwencja lekarza.

 Gronkowiec złocisty

Niewiele czasu potrzeba, aby po zjedzeniu zarażonego gronkowcem pożywienia wystąpiły pierwsze objawy zakażenia. Należą do nich: ból brzucha, wymioty, dreszcze, biegunka, oraz temperatura nawet powyżej 38 stopni. Kiedy objawy się nie nasilają, musimy zastosować głodówkę, oraz pić dużo wody, oraz słabej herbaty. Ważne jest także uzupełnianie elektrolitów. Dolegliwości ustępują zazwyczaj po ok. 2 dniach. Jeśli jednak zdarzy się tak, że będą utrzymywały się dłużej konieczna jest wizyta u lekarza, który przepisze odpowiedni antybiotyk.

Shigella- czyli czerwonka

Na początku pojawia się biegunka, ból brzuch oraz osłabienie. Czasami może pojawić się gorączka. Charakterystyczne dla tej choroby objawy to ostra biegunka z widoczna krwią i śluzem, oraz ostra kolka żołądka. Co robić w takim przypadku? Koniecznie musimy przyjmować dużo płynów, aby nie odwodnić organizmu. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj zielona herbata, która usuwa także toksyny z  organizmu. Warto też przyjmować probiotyk, który pomoże nam odbudować prawidłową florę bakteryjną w jelitach. Do lekarza musimy wybrać się, gdy w stolcu pojawia się wyżej wspomniana krew, bowiem aby skutecznie wyleczyć czerwonkę potrzebny będzie antybiotyk. Niestety w czasie zakażenia czerwonką występuje duże ryzyko odwodnienia organizmu, dlatego niekiedy niezbędna może okazać się kroplówka podana dożylnie w szpitalu.

Jad kiełbasiany

Zatrucie jadem kiełbasianym jest największym zagrożeniem dla naszego życia. Najczęściej występuje on po prostu w nieświeżych wędlinach, konserwach czy kiełbasie. Toksyny te atakują głównie układ nerwowy, dlatego bardzo rzadko występują objawy typowe dla zatrucia pokarmowego. Występują bóle mięśni, głowy, złe samopoczucie, osłabienie. Niekiedy może pojawić się nawet podwójne widzenie, trudności w połykaniu i mówieniu co jest skutkiem paraliżu systemu nerwowego przez toksyny jadu. Jeśli po zjedzeniu np. konserwy z puszki zaczynamy się dziwnie czuć, postarajmy się jak najszybciej sprowokować wymioty. Jednak żadne domowe sposoby, herbatki, czy ziołowe mieszanki nie pomogą nam pozbyć się zatrucia. Tutaj konieczna jest interwencja lekarza. W szpitalu podana zostanie specjalna odtrutka, która powstrzyma toksyczne działanie jadu kiełbasianego. Jad kiełbasiany jest bardzo niebezpieczny, dlatego nie możemy bagatelizować nawet drobnych objawów, które mogą nam sygnalizować, że doszło do zakażenia.

 Nie od dzisiaj wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak zatem uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości związanych z zatruciami pokarmowymi?

  • przed każdym posiłkiem koniecznie powinniśmy umyć ręce
  • nie spożywać niedogotowanego mięsa
  • przed zjedzeniem myjmy owoce i warzywa
  • starajmy się unikać jedzenia w przydrożnych barach, gdzie często warunki przygotowywanych posiłków znacznie odbiegają od nakazanych norm
  • sprawdzajmy daty ważności na kupowanych produktach żywnościowych

 
Przestrzeganie tych kilku prostych zasad na pewno pomoże nam ochronić się przed nieprzyjemnymi zatruciami.