Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową organizmu. Wpływając na ilość wchłoniętego z pożywienia wapnia wspomaga budowę mocnych kości i zębów. Oprócz tego zapobiega ubytkom słuchu i zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwór (zwłaszcza raka jelita grubego).

Nazywana jest potocznie słoneczną witaminą D. Aby wytworzyła się w naszym organizmie wystarczy wyjść w ciepły letni dzień na spacer i pozwolić, aby promienie słoneczne dotarły do naszej skóry. Podobnie jak inne witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach, organizm może ją magazynować. Źródłem witaminy D są tłuste ryby (śledzie, łosoś, tuńczyk, makrele, itp.), tran, żółtka jaj, masło i tran. Warto zadbać o to, aby nasza codzienna dieta była wzbogacana o tego typu produkty. Co ciekawe, witamina D prawie nie występuje w produktach roślinnych. Przemysłowo dodawana jest do odzywek, płatków śniadaniowych, margaryny i mieszanek mlecznych dla niemowląt. W aptekach dostępne są także suplementy diety zawierające witaminę D. W trakcie ich zażywania należy postępować ostrożnie. Przedawkowanie jest szkodliwe. Może doprowadzić między innymi do podwyższenia się poziomu wapnia we krwi. Objawem takiego stanu jest brak apetytu, nudności, wymioty, zaparcia, oddawanie większych ilości moczu, szybkie męczenie się i nadmierne pragnienie. W tym czasie bardzo niebezpieczne jest odchudzanie. Długotrwałe przedawkowanie może wywołać kamicę nerkową i niewydolność nerek. Natomiast niedobór witaminy D u niemowląt wywołuje krzywicę, a osób dorosłych osteoporozę, psucie się zębów, pogorszenie się słuchu i zmniejszoną odporność organizmu.