Fani kawy ucieszą się, że jej picie wpływa pozytywnie na stan zdrowia, gdyż na dzień dzisiejszy jej właściwości zostały potwierdzone przez specjalistów. Używa się jej nie tylko w zaciszu domu do przygotowania małej czarnej, ale jej rolę docenia również przemysł farmaceutyczny oraz kosmetyczny. Dowiedź się dlaczego nie warto z niej rezygnować.

Krótka historia kawy

Do wytworzenia kawy używa się pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców. Można je spotkać przede wszystkim w Afryce oraz Ameryce Południowej. W pierwszej kolejności pestki zostają suszone oraz prażone – na skutek tych czynności zmieniają kolor na brązowy. Picie kawy jest bardzo popularne na cały świecie, statystyki informują, że w ciągu jednego dnia wypija się więcej niżeli trzy miliardy filiżanek kawy. Większość osób sięga po nią tuż z samego rana, gdyż jest ona popularnym źródłem kofeiny. Nie wszyscy wiedzą, że używa się jej także w środkach zwalczających migreny, wspierających astmatyków oraz w tabletkach zmagających się z bólem.

Kawa – zapobieganie nowotworom

W składzie kawy można zauważyć antyoksydanty, czyli kwasy chlorogenowe oraz kawowe. Ich podstawowym zadaniem jest neutralizowanie wolnych rodników tlenowych występujących w organizmie, a także ułatwiają one oczyszczanie organizmu z niepożądanych toksyn. Dzięki ich występowaniu, organizm lepiej się broni przed niepożądanymi czynnikami zewnętrznymi. Badacze wykryli, że picie kawy sprawia, że istnieje mniejsze prawdopodobieństwo na uszkodzenie materiału genetycznego występującego w komórkach. Przekłada się to na fakt, że osoby regularnie spożywające kawę są w stanie ochronić swój organizm przed zaatakowaniem go przez nowotwór.

Kawa – napój wspierający pamięć

Kawa wpływa na układ nerwowy, co sprawia, że impulsy elektryczne występujące w mózgu przepływają w szybszym tempie. Napój ten wpływa w sposób pobudzający na umysł, poprawia pamięć oraz sprawia, że człowiek ma mniejsze trudności ze skupieniem uwagi. Kawa wpływa na organizm już po 15 minutach od jej wypicia, jednakże najbardziej intensywne działanie można zauważyć po upłynięciu około trzech godzin.

Kawa a niektóre choroby

Osoby delektujące się kawą mają mniejsze prawdopodobieństwo zauważenia u siebie choroby Parkinsona oraz Alzheimera. Jest to opinia, która powstała na podstawie badań oraz doświadczeń wykonanych przez naukowców. Przyjmuje się, że składniki zawarte w kawie są w stanie całkowicie zapobiec wystąpieniu choroby, albo opóźnić ją o nawet kilka lat.