Czy wiesz że…
1) Miody UMF z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii – aktywny czynnik UMF nie znajduje się w każdym nektarze z krzewu Manuka.
2) Niektóre krzewy nie produkują miodu z czynnikiem UMF każdego roku, dlatego jego ilość może się wahać w różnych partiach lub różnych latach.
3) Miód Manuka jest szczegółowo badant w laboratorium aby upewnić się że zawiera aktywny czynnik UMF.
4) Nie znamy powodu dlaczego tylko niektóre krzewy Manuka produkują aktywny czynnik UMF – naukowcy nieustannie próbują zaleźć odpowiedź na to pytanie.
Wszystkie rodzaje miodu zawierają nadtlenek wodoru o udowodnionych właściwościach przeciwbakteryjnych. Jednakże te cenne właściwości występują w różnym stopniu i mogą zostać uszkodzone przez promieniowanie słoneczne oraz temperaturę. Dlatego też, nie należy bezkrytycznie polegać na przeciwbakteryjnych właściwościach miodu. Jest jednak jeden wyjątek – miód z krzewu Manuka (Leptospermum scoparium).
Dr Peter Molan z Uniwersytetu w Waikato odkrył, że miód pochodzący z tego krzewu posiada niezmienne i godne zaufania właściwości przeciwbakteryjne. Tylko niektóre miody pochodzące z krzewów Manuka posiadają te unikalne zdrowotne właściwości, certyfikowane są one nazwą UMF (z ang. Unique Manuka Factor) – oznaczenie unikalnego czynnika miodu z krzewu Manuka. Rośliny produkujące ten czynnik rosną jedynie w Nowej Zelandii. Moc czynnika UMF miodu Manuka określana jest przy pomocy odpowiedniej skali.
Miody mające powyżej 10 punktów w skali posiadają niekwestionowane właściwości lecznicze, a im większa ilość przyznanych punktów UMF, tym silniejsze właściwości przeciwbakteryjne. Certyfikowane miody z krzewu Manuka pomagają zwalczać szereg bakterii , m.in. wrzody żołądka, infekcje gardła oraz zakażenia ran. Udowodniono również jego skuteczność w przyspieszaniu procesu gojenia wrzodów skóry, poparzeń, czyraków, pęknięć skórnych oraz walce z wyjątkowo odpornym na antybiotyki gronkowcem złocistym.