Okres jesienno-zimowy to czas, w którym warto zadbać o kluczową linię obrony przed drobnoustrojami, a dokładniej — o swój układ odpornościowy. Wiele składowych naszego stylu życia oddziałuje na to jak nasz organizm radzi sobie z zapobieganiem infekcjom. Są nimi między innymi nasze codzienne wybory dietetyczne czy też formy spędzania wolnego czasu. Jak wspierać odporność w tym niesprzyjającym zdrowiu okresie?

Regularna aktywność fizyczna to sposób na wzmocnienie układu odpornościowego

Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak istotna jest aktywność fizyczna w zakresie zdrowia. Bywa jednak, iż nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że może ona uchronić przed chorobami zakaźnymi. Badania naukowe przeprowadzone właśnie w tym obszarze wykazały, iż najlepiej sprawdza się wysiłek o umiarkowanej intensywności. Systematyczne spacery, jazda na rowerze, ćwiczenia — to jedynie wybrane elementy, które z pewnością o wiele lepiej pomogą naszej odporności niż wielogodzinne siedzenie przy biurku. Będąc aktywnym fizycznie, dobrym działaniem jest włączenie do codziennej diety suplementów, które pomogą wzmocnić układ immunologiczny i uzupełnić niedobory witamin i minerałów.

Zdrowie zaczyna się na talerzu – racjonalna dieta a układ odpornościowy

Jednym ze składników, który ma udowodnione działanie, wspomagające układ odpornościowy jest cynk, którego niedobór może w znacznym stopniu pogorszyć nasza zdolność do walki z wirusami i bakteriami. Z tego względu warto wprowadzić do swojej diety produkty bogate w ten minerał, czyli: ryby, rośliny strączkowe, mięso, nabiał, migdały, pełnoziarniste produkty zbożowe, sezam, jajka, gorzką czekoladą czy pestki dyni. W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o to, aby dieta była odpowiednio zbilansowana.

Kolostrum — sposób na wzmocnienie odporności oraz ochronę przed atakiem bakterii i wirusów

Siada bydlęca, zwana również kolostrum, to substancja, która wykazuje liczne właściwości i działania zdrowotne, w tym również te wzmacniające układ odpornościowy. Ze względu na zawartość immunoglobulin i właściwości bakterio- wiruso- i grzybobójcze, kolostrum korzystnie oddziałuje na naturalne mechanizmy obronne organizmu. Można je stosować również przy odbudowie układu odpornościowego po chemioterapii czy chorobach. Kolostrum to znakomity preparat przeciwdziałający zakażeniom bakteryjnym, za które odpowiedzialne są m.in. listeria, pałeczka zapalenia płuc, pałeczka okrężnicy, niektóre bakteria z rodzaju gronkowców itd.