Orzechy to jeden kluczowych elementów diety, gdyż stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest w nich sporo błonnika, białka, witamin z grupy B oraz E i innych minerałów, które ułatwiają funkcjonowanie organizmu i wpływają na dobre samopoczucie. Regularnie sięganie po orzechy doskonale wpływa na układ nerwowy oraz krążenia, dodatkowo poprawia pracę mózgu i serca. Szansa na zmaganie się z cukrzycą typu 2 jest stosunkowo mała, mogą również zapobiegać wybranym nowotworom.
Orzechy są bardzo zdrowe, ale jednocześnie charakteryzują się dużą kalorycznością. Dlatego osoby na diecie powinny sięgać jedynie po niewielkie ilości (najlepiej co drugi dzień). W najbardziej kalorycznych orzechach makadamia jest aż 718 kcal w 100 gramach.
Migdały to pierwszy rodzaj orzechów, które warto włączyć do diety. Można je nabyć w każdym sklepie, gdyż stanowią cenne źródło białka, magnezu oraz fosforu. Całkiem sporo w nich witaminy B2 oraz witaminy E, dzięki którym poprawia się wygląd skóry, zwiększa ochota na zbliżenia intymne oraz pozwala opóźnić procesy starzenia skóry. Warto też wspomnieć o obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu orzechy powinny na stałe zagościć w diecie każdego z nas.
Z kolei orzechy nerkowca znane są nie tylko ze swoich cennych właściwości, ale na uwagę zasługuje również ich delikatny smak. Sporo w nich białka, magnezu, fosforu, żelaza oraz cynku. 100 gram produktu dostarcza organizmowi przeszło 500 kcal, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.
W składzie orzechów włoskich można znaleźć biało (15%), dlatego wszelkiego rodzaju orzechy i bakalie stanowią doskonałą alternatywę dla mięsa w przypadku diety wegetariańskiej. Warto wspomnieć o ogromnych ilościach wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Badania pokazały, że wystarczy zjeść 3 orzechy włoskie w ciągu dnia, żeby całkowicie zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Mają też całkiem sporo witaminy B6.
Orzechy laskowe zawierają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które odpowiadają przede wszystkim za obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, który może spowodować wiele przykrych konsekwencji dla zdrowia i samopoczucia. Warto wprowadzić je do diety, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Oprócz tego w orzechach znajduje się witamina E i kwas foliowy odgrywający bardzo ważną rolę w czasie trwania ciąży (wpływa na rozwój płodu).
Już na zakończenie warto wspomnieć o pistacjach, które mają aż 20% białka. Oprócz tego stanowią cenne źródło beta-karotenu, potasu oraz witaminy B6 i B1. W trakcie nabywania pistacji należy upewnić się, że nie zostały wcześniej prażone, gdyż ten proces wpływa na ograniczenie zawartości antyoksydantów nawet o połowę, co stanowi sporą stratę dla osoby, która pranie dostarczyć do organizmu cennych składników odżywczych i witamin.