Każda choroba osłabia organizm ludzki, dlatego podczas stosowania różnych antybiotyków należy wzmacniać go odpowiednią dietą. Odpowiedni dobór produktów spożywczych z pewnością doprowadzi do szybkiej regeneracji sił.
W trakcie przyjmowania lekarstw należy szczególnie zatroszczyć się o zabezpieczenie jelit przed działaniem złych bakterii. Odpowiednią ochronę zapewni nam codzienne spożywanie jogurtów i kefirów. Do diety warto dołączyć także suplementy probiotyczne, które dzięki zawartym w nim pałeczkom kwasu mlekowego chronią naszą naturalną florę jelitową. Dieta bogata w produkty tego typu powinna trwać również po zakończeniu infekcji. To o czym powinniśmy pamiętać przez cały rok, a nie tylko podczas choroby, to spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, które w naturalny sposób dostarczają naszemu organizmowi witaminy. Istotny wpływ na odporność organizmu ma witamina C, dlatego warto regularnie spożywać owoce cytrusowe (np. pomarańcze, cytryny, grejpfruty) oraz pić soki z pigwy, aronii i czarnej porzeczki. Dużą dawkę witamin zapewni nam również codzienne jedzenie takich owoców i warzyw, jak jabłka, marchewka, papryka i warzywa kapustne.
W okresie rekonwalescencji należy wybierać posiłki lekkostrawne, które bogate są w białko (np. ryby lub białe mięso) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Ich źródłem jest olej rzepakowy, słonecznikowy, ryby morskie, soja i orzechy. Ziemniaki do obiadu warto zastąpić bogatą w magnez kaszą. Dzięki tak dobranej diecie apteka nie będzie już miejscem naszych codziennych wędrówek. Należy również pamiętać o piciu dużej ilości wody niegazowanej i soków warzywnych.