Cynamon i miód to połączenie cieszące się ogromną popularnością w trakcie zimy. Stosuje się je razem trakcie przygotowania herbaty, albo grzańców. Niosą za sobą szereg korzyści oraz wspierają różne dolegliwości. Jakie dokładnie mają właściwości?
Zalety związane ze spożywaniem miodu oaz cynamonu
Cynamon jest bardzo zdrowy ze względu na aktywne związki występujące w olejkach eterycznych. Przyprawa odpowiada za zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Doskonale wpływa na organizm zmagający się z chorobami neurodegeneracyjnymi (chodzi między innymi o chorobę Parkinsona oraz Alzheimera). Cynamon chroni nas przed rakiem, a dokładniej- namnażaniem się komórek nowotworowych.
Z kolei miód to doskonała alternatywa dla cukru, kiedy chodzi o słodzenie napojów, wypieków i innych potraw. Miód odpowiada za tłumienie kaszlu – zostało to potwierdzone naukowo. Sprawdza się także jako środek wspierający leczenie raz i oparzeń. To produkt wykazujący działanie nasenne, dzięki czemu warto stosować go zanim udamy się na spoczynek. Oprócz tego wspiera pamięć, czyli przyda się wszystkim osobom pracującym umysłowo bądź uczącym się. To naturalny afrodyzjak, dlatego dobrze, kiedy miód i cynamon stanowią stały element wieczorów spędzanych z ukochaną osobą. Dodatkowo, wspiera infekcje drożdżakowi oraz wpływa na zmniejszenie ilości płytki na zębach.
Kiedy miód i cynamon stosuje się razem istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca. Jest to związane między innymi ze zmniejszeniem poziomu złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Oprócz tego poziom dobrego cholesterolu zwiększa się, co doskonale wpływa na zapobieganie chorobom oraz poprawia ogólne samopoczucie.
Cynamon i miód spożywane codziennie stają się bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które doskonale wpływają na funkcjonowanie serca. Poprawie ulega przepływ krwi do serca, a do tego zmniejsza się szansa występowania zakrzepów krwi. W związku z tym ryzyko zawału serca bądź udaru mózgu zmniejsza się.
Nie ma lepszego sposobu na wygojenie ran oraz infekcji skórnych. Jest to związane z możliwością zwalczania bakterii oraz redukcji występowania stanu zapalnego. Odgrywa to niezwykle ważną rolę, kiedy chodzi o leczenie chorej bądź uszkodzonej skóry. Miód z kolei wspiera również leczenie oparzeń. Dodatkowo, warto stosować je w trakcie zmagania się z cukrzycą.