Rozmaryn wykorzystuje się w polskiej kuchni od wielu lat. Służy przede wszystkim do doprawiania mięs, jednakże nie można zapominać, że oferuje o wiele więcej niż walory smakowe. Dzięki niemu obniża się poziom cukru we krwi, a także można szybko rozprawić się z bólem żołądka. Co jeszcze mu zawdzięczamy?

Porozmawiajmy na temat rozmarynu

Rozmaryn to roślina, którą znamy w kilku postaciach. Można nabyć go w formie ususzonej, sproszkowanej oraz lotnego oleju. Oprócz tego w sklepach dostępny jest również świeży rozmaryn, który pachnie relaksująco oraz orzeźwiająco. W roślinie tej można znaleźć spore ilości związków fenolowych, flawonoidy, garbniki, a także di- oraz triterpeny. Oprócz tego, dzięki rozmarynie do organizmu zostaje dostarczone żelazo, wapń, magnez, mangan, cynk, selen, witamina A, B6 oraz witamina C.

Jest to cenna roślina, dzięki której odbywa się stabilizacja błony biologicznej, a także ochrona ludzkiego organizmu przez niepożądanym promieniowaniem UV. Oprócz tego rozmaryn działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwmutagennie, przeciwbakteryjnie, przecigrzybiczo oraz przeciwnowotworowo. Kiedy rozmaryn służy do przygotowywania naparów poprawia trawienie, a także służy jako środek przeciwwrzodowy.

Omawiane zioło zawiera spore ilości przeciwutleniaczy, dzięki którym organizm pozbywa się wolnych rodników. Warto nadmienić, że wolne rodniki niszczą błony komórkowe, zmieniają DNA, a najgorsza ich cecha polega na uśmiercaniu komórek.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozmaryn znalazł się w diecie osób żyjących z cukrzycą, jest on wręcz pożądany. Chodzi o to, że umożliwia on zwiększenie poziomu insuliny oraz pomniejszenie poziomu glukozy we krwi. Dzięki zawartym w nim substancjom chroni organizm człowieka przed stresem oksydacyjnym, który wielokrotnie odpowiada za komplikacje w trakcie cukrzycy.

Rozmaryn ma możliwość chronić oczy przed chorobami powiązanymi z plamką żółtą. Jest to związane z występowaniem w nim kwasu karnozowego, który dobrze oddziałuje na kondycję narządu wzroku. Jeśli więc w diecie znajdują się spore ilości rozmarynu istnieje zdecydowanie mniejsza szansa na pojawienie się schorzeń oczu.

W dalszej kolejności warto wspomnieć o wsparciu osób zmagających się z dolegliwościami układu pokarmowego. Rozmaryn działa rozkurczowo, łagodzi bóle żołądka, a do tego wspiera jelita zmagające się z różnymi schorzeniami. Jego obecność w diecie wspomoże trawienie, a to wszystko ze względu na występowanie w nim goryczki. Warto też wspomnieć o zredukowaniu szansy na pojawienie się zapalenia żołądku typu B, wrzodów oraz nowotworów żołądka. Olejek rozmarynowy dobrze wpływa również na funkcjonowanie wątroby.