Mnóstwo odmian winorośli sprawia, że ilość odmian wina jest naprawdę ogromna — każdy więc może odnaleźć swój niepowtarzalny typ tego trunku. Jakie właściwości lecznicze wykazuje wino czerwone, a jakie białe? Które z nich jest zdrowsze dla organizmu?
Wino białe i czerwone — czym się różnią?
W trunku, jakim jest wino, może występować nawet do stu różnych składników. Wśród nich znajduje się alkohol, który zazwyczaj stanowi do 15% objętości produktu. Najważniejszymi składnikami odżywczymi, jakie zawiera wino, są pochodzące z winogron mikro- i makroelementy oraz witaminy, takie jak: żelazo, fosfor, magnez, sód, witamina A, witaminy z grupy B oraz witamina C.
Główną różnicą między czerwonym i białym winem jest bez wątpienia kolor, który jest skutkiem sposobu produkcji tego trunku. W przypadku białego wina wykorzystuje się owoce bez skórek i nasion. W trakcie produkcji czerwonej odmiany tego trunku winogrona zawierają te elementy. Na barwę wina ma także wpływ rodzaj winogron użytych do jego produkcji
Zdrowotne właściwości wina
Zarówno wino białe, jak i czerwone cechują się pozytywnym wpływem na organizm. Oczywiście jedynie w przypadku, w którym są one pite z umiarem. Korzystniej na organizm oddziałuje czerwona odmiana tego trunku, gdyż te prozdrowotne właściwości pochodzą głównie ze skórek i nasion winogron, które zostały wykorzystane do jego produkcji.
Systematyczne spożywanie napoju, jakim jest czerwone lub białe wino, może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób, między innymi: zawału serca, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, cukrzycy typu II. Ponadto właściwości zdrowotne wina przeciwdziałają niestrawności i przedwczesnemu starzeniu się komórek.
Leczniczy wpływ na organizm wina czerwonego jest dyktowany przede wszystkim zawartością taniny i resweratrolu — związków zawartych w pestkach i skórkach owoców, obecnych w procesie fermentacji tego napoju.
Warto wiedzieć, iż w związku z nieobecnością pestek i skorek winogron podczas produkcji białego wina, zawartość dobroczynnych dla zdrowia składników w tym trunku jest o wiele niższa. Wszystko to sprawia, że nie jest on tak prozdrowotny, jak wino czerwone.
Wybierając wino, należy kierować się zarówno jego barwą, jak i zawartością cukru. Produkt ten w nadmiernych ilościach negatywnie wpływa na zdrowie, przyczyniając się między innymi do powstania miażdżycy, otyłości czy choroby nerek.